Blog


Langer nadenken over gebouwgebruik

Langer nadenken over gebouwgebruik loont…

Het klinkt zo simpel; als het gebruik van een gebouw in de praktijk anders is dan vooraf bedacht, lopen de energiestromen scheef en wordt het gebouw ‘duur’. Daar lijkt een simpele oplossing voor te zijn, maar niets is minder waar. Hier loop ik ontzettend vaak tegenaan.

Gebouwdata energie

Gebouw-data.. ik krijg er geen genoeg van!

Bij databeheer van jouw gebouw komt meer kijken dan je nu vaak denkt. In ieder traject dat ik opstart met mijn klanten, is één van de eerste zaken die ik laat uitzoeken: hoeveel data is er beschikbaar? Welke data kunnen we er nog bij halen?

Hoe houd je je gebouw schoon, veilig en energiezuinig?

Hoe houd je je gebouw schoon en veilig, maar nog wel energiezuinig?

Het is het gesprek van de dag in de gebouw-wereld: hoe hou je je gebouw schoon en veilig?
En gelukkig wordt er niet meer enkel gekeken naar hoe hygiënisch schoon de tafels en stoelen zijn (alhoewel dat uiteraard ook heel belangrijk is) maar is er nu ook eindelijk voldoende aandacht voor de hoeveelheid schone lucht die we inademen. We zijn ons er momenteel meer dan ooit van bewust van dat schone ventilatiesystemen en voldoende aanvoer van verse (buiten)lucht, ons helpt om onze gebouwgebruikers gezond te houden en hun productiviteit te verhogen.

Weersvoorspellende software

Voorspellende en zelfsturende producten

Tegenwoordig zie je meer voorspellende en zelfsturende producten op de markt komen. Eén van deze producten ben ik als gecertificeerd Priva partner aan het inzetten om te onderzoeken hoe ik deze zo optimaal mogelijk kan inzetten om mijn opdrachtgevers nog beter te ondersteunen.

Een halfvol glas…

Begrijp me niet verkeerd… deze corona crisis is voor veel mensen heel erg vreselijk. Mensen liggen doodziek in het ziekenhuis, mensen moeten afscheid van elkaar nemen en nog veel meer mensen werken bijna 24/7 om onze samenleving veilig te houden. Diep respect voor al deze helden.

Paul adviseur energiebeheer

GBS-vervanging

Tijdens de analyse, en in sommige gevallen omzetting, van een Gebouw Beheer Systeem komen kleine en grote zaken aan het licht waar (in de meeste gevallen) enorme energiebesparingen mee behaald kunnen worden, indien correct aangepakt uiteraard.

Paul adviseur energiebeheer

De huidige regeltechniek markt

Van de week zag ik het weer: een enorme lap met vacatures waarin organisaties dringend op zoek zijn naar ervaren regeltechnicus. Waarom is dat toch? Wij hebben toch het mooiste vak van de wereld?

Paul adviseur energiebeheer

Al dat gepraat over een slim gebouw…

In deze tijden van mobiele communicatie en altijd en overal bereikbaar zijn verschuiven de verwachtingen die we van mensen en organisaties hebben. Waar men vroeger als men storingsdienst had, met een pieper rondliep en niet te ver van een telefoon vandaan kon zijn, zijn er tegenwoordig allerlei mobiele applicaties te vinden die ons helpen met het in ieder geval tijdelijk oplossen van storingen. Een trend die alleen maar door gaat zetten de komende jaren.

Paul adviseur energiebeheer

Bouwfase-data: begin er op tijd aan!

In de commissioning-fases van een project doorloop ik het regeltechnische proces en controleer ik op gezette tijden of de aannemers hun werk goed doen. Bij renovatieprojecten loop ik er dan 9 van de 10 keer tegenaan dat er geen gebundelde data aanwezig is. De gegevens van de oude installatie performance is niet bekend, of te ver verspreid door het gebouw aanwezig. Dit is niet uniek voor een gebouw, ik zie het eigenlijk dagelijks, maar wel de grootste uitdaging waar ik regelmatig weer tegen aan loop.

Paul adviseur energiebeheer

De top 3 knelpunten bij WKO

Het ontwerp en de besturing van duurzame energie-installaties is maatwerk. Een kleine kink in de kabel heeft verstrekkende gevolgen voor het rendement. Presteren uw installaties wel naar wens en behalen ze het maximale rendement? Niet alleen een kritische blik op het ontwerp van de installatie is belangrijk, maar het is ook goed om regelmatig uw besturing en het functioneren daarvan goed onder de loep te nemen.