Bouwfase-data: begin er op tijd aan!

In de commissioning-fases van een project doorloop ik het regeltechnische proces en controleer ik op gezette tijden of de aannemers hun werk goed doen. Bij renovatieprojecten loop ik er dan 9 van de 10 keer tegenaan dat er geen gebundelde data aanwezig is. De gegevens van de oude installatie performance is niet bekend, of te ver verspreid door het gebouw aanwezig. Dit is niet uniek voor een gebouw, ik zie het eigenlijk dagelijks, maar wel de grootste uitdaging waar ik regelmatig weer tegen aan loop.

Data tijdens de bouw gestructureerd vastleggen

Regelmatig krijg ik de vraag hoe dat toch komt? De data is tijdens de bouwfase niet zo belangrijk, dat komt pas bij de exploitatie-fase aan de orde. Hier ligt dan ook direct mijn eerste advies; zorg dat deze data tijdens de bouw al gestructureerd vast komt te liggen, zie dit als een extra commissioning-fase.

Stappenplan

Het eerste wat er moet gebeuren als ik bij een project kom waar het nog niet op orde is, is om uit alle hoeken en gaten van het gebouw de data te verzamelen. Daarbij gaan we dan op zoek naar alles wat beschikbaar is rondom de luchtbehandeling, verwarming en koeling. Daarna dient de data geordend en geanalyseerd worden.

We hebben dan een idee hoe het proces overall in elkaar steekt. Belangrijker wellicht nog, we hebben ook al een eerste inzicht waar in het proces verstoringen plaatsvonden. Dit is belangrijke input voor de beslissingen rondom o.a. de keuze van toekomstige inzet van nieuwe techniek, leveranciers en het koppelen van de diverse systemen.

De toegevoegde waarde

Mijn toegevoegde waarde in zo’n project is dat ik het op orde hebben van deze data heel belangrijk vind; niet alleen om de data compleet te hebben, maar ook om de data te begrijpen. Daarbij vertaal ik alle input naar een overall schema om inzichtelijk te krijgen hoe de processen van lucht, verwarming en koeling in elkaar steken. Dit geeft dan weer duidelijkheid voor de toekomst. Verstoringen in systemen kunnen dan herleid worden binnen het overall schema en op basis daarvan adviseer ik opdrachtgevers weer waar men structurele problemen in de toekomst kan gaan voorkomen. En dat levert geld op!

Inzicht in zwakke plekken van je gebouw

Deze data levert nog andere interessante input; het geeft namelijk inzicht waar de zwakke plekken in je gebouw zitten. Met alle vormen van het nieuwe werken, zijn mensen binnen een gebouw veel mobieler. Men werkt dan weer hier, dan weer daar. Tegelijkertijd verwacht men wel dezelfde minimale comfort standaarden. De data geeft inzicht in welke handelingen er verricht moeten worden, voordat het gebouw die mobiliteit van de mensen ook echt aankan.

Een geweldig voordeel van dit proces is dat je aan het eind de juiste interne koppelingen gemaakt hebt en je tot wel 20% energiebesparing kunt doorvoeren. Begin er dus vandaag nog aan!

Paul adviseur energiebeheer

Hulp nodig? Ik geef je graag advies!

Mijn advies aan iedereen is dan ook: zorg dat je je (historische) data bij elkaar hebt staan en dat je die data begrijpt. Elk gebouw dat groter is dan 5.000m2 zou deze informatie standaard in kaart moeten hebben. Ontbreekt die kennis op dit moment nog? Bel me dan! Zorgen we er samen voor.